Pranešimai

Rodomi įrašai nuo sausio 7, 2010

prieskoniai be E621 ir arbatos

Dėl prieskonių kreiptis adresu malram2@gmail.com Prieskonių Sąrašas ir kainynas: Universalus prieskonių mišinys „Gausa“ be druskos 200g. 5,00 Paukštienos prieskoniai 100g.- 2,00 Paukštienos prieskoniai-1 (be druskos) 100g- 3,50 Rytietiški paukštienos prieskoniai 100g. 3,00 Indiški paukštienos priesk. 100g 3,50 Šašlykų prieskoniai 100g.- 2,00 Šašlykų prieskoniai-1 ( be druskos) 100g. - 3,50 Pikantiški šašlykų prieskoniai 100g 3,50 Lietuviški šašlykų prieskoniai 100g 3,50 Rytietiški šašlykų prieskoniai 100g 3,50 Kiaulienos prieskoniai 100g.- 2,00 Kiaulienos prieskoniai-1 (be druskos)100g. 3,50 Jautienos pr. 100g 2,00 Bulvių prieskoniai 100g. 2,50 Maltos mėsos prieskoniai 100g. 2,50 Prieskoniai maltai mėsai- 1(be druskos) 100g. 2,50 Sriubos prieskoniai 100g 2,50 Kepsnių pr. 100g 2,00 Salotų prieskoniai 100g. 2,00 Prieskoniai salotoms „Vasara“ 100g. salotoms, užpilamoms aliejumi 2,00 Makaronų prieskoniai 100g. 2,00 Troškintų daržovių prieskoniai 100g. 2,00 ...

Rozmarinas

Vaizdas
Rozmarinas Aš jį auginu vazone,o per žiemą laikau su vazonėliu šiltnamyje ant žemės. truputis informacijos apie šį kvapnų augaliuką: Rozmarinas ( Rosmarinus officinalis ). Kilęs iš Viduržemio jūros regiono, todėl plačiai naudojamas šio regiono virtuvėje. Rozmarinas dažniausiai naudojamas keptai mėsai gardinti – puikiai tinka prie veršienos bei kiaulienos. Kadangi ši žolelė turi cheminių junginių, padedančių maistui ilgiau išsilaikyti šviežiu, rozmarinas naudojamas marinatams, kartu su alyvų aliejumi ir česnaku. Puikiai dera su bulvėmis, rozmarino šakelė gali būti dedama į limonadą, susmulkintą galima barstyti ant picos, labai skanu įmaišyti į tešlą kepant duoną. Rozmariną galima džiovinti.
Vaizdas
Čili pipirai Čili pipirų gimtinė tęsiasi net per abu Amerikos žemynus, ypač pietinę dalį. Šie prieskoniai čia jau žinomi nuo 7500 m.pr.m.e. Jie kultivuoti senovės žmonių nuo Peru pietinės dalies iki šiaurinės Meksikos dalies. Bet „atrasti“ jie buvo kur kas vėliau, 1492 m. Karibų salose, vykstant Kristupo Kolumbo ekspedicijoms, beieškant „kelio į Indiją“. Taigi ir pavadinimas „čili“, kilęs iš Nahuatl, senosios actekų kalbos, žodžio chile. Jai jau vėliau didelę įtaką turėjo ispanai. Per antrąją ekspediciją vienas jos dalyvis fizikas Diegas Alvarezas Chanca pargabeno pirmuosius čili pipirus į Ispaniją. Taip šis prieskoninis augalas paplito ne tik po visą Europą, bet pasiekė ir daugumą Azijos šalių. Buvo pamėgtas ir toliau sėkmingai plito visame pasaulyje. Rūšys Pagal Skovilio (Scoville) aštrumo skalę čili pipirai skirstomi į kelias kategorijas: saldūs – tai įvairiausių spalvų paprika, kvapieji arba vadinamieji vyšniniai pipirai; neaštrūs, švelnaus skonio – ortegos pipirai; vidutinio aš...

Kava su kardamonu

Vaizdas
Siūlau išbandyti kavos receptuką :) Skonis išties įdomus. Reikia malto kardamono arba reikia sutrinti kardamoną... suberti ant kavos puodelyje. Kavą reikia užplikyti. Tada išplakti pieną,galima jį užkaitinti.... supilti į kavą ir viską dar galima pabarstyti cinamonu. Skanaus!

Aromatingasis Kardamonas

Vaizdas
Tikrasis kardamonas (Elettaria cardamomum) Augalo šeima Zingiberaceae (imbierinių šeima) Kilmė Pietų Indija ir Šri Lanka. Indijos tikrasis kardamonas yra šiek tiek mažesnis, bet aromatingesnis. Nors Indija yra didžiausia kardamono augintoja, tačiau tik nedidelė dalis produkcijos eksportuojama, nes labai didelis vietinis poreikis. Pagrindinė eksporto šalis yra Gvatemala, kur tikrasis kardamonas pradėtas auginti mažiau nei prieš šimtmetį ir visas yra eksportuojamas. Vartojamos augalo dalys Sėklos. Kadangi išlukštentos sėklos greitai praranda aromatą, parduodamos nelukštentos ankštys. Juslinės savybės Saldus, aromatingas, labai malonus kvapas. Pagrindinės sudedamosios dalys Sėklose eterinių aliejų kiekis labai priklauso nuo laikymo sąlygų, bet jo gali būti iki 8%. Aliejuje randama α-terpineolio 45%, mirceno 27%, limoneno 8%, mentono 6%, β-felandreno 3%, 1,8-cineolio 2%, sabineno 2% ir heptano 2%. (Phytochemistry, 26, 207, 1987). Kiti šaltiniai nurodo 1,8-cineolį (20-50%), α-terpenilacet...