Interneto puslapio peržiūrų skaičius

Džiaukis gyvenimu

Džiaukis gyvenimu
ir jo mažais malonumais

2010 m. sausio 7 d., ketvirtadienis

prieskoniai be E621 ir arbatos

Dėl prieskonių kreiptis adresu
malram2@gmail.com

Prieskonių Sąrašas ir kainynas:

Universalus prieskonių mišinys „Gausa“ be druskos 200g. 5,00

Paukštienos prieskoniai 100g.- 2,00
Paukštienos prieskoniai-1 (be druskos) 100g- 3,50
Rytietiški paukštienos prieskoniai 100g. 3,00
Indiški paukštienos priesk. 100g 3,50



Šašlykų prieskoniai 100g.- 2,00
Šašlykų prieskoniai-1 ( be druskos) 100g. - 3,50
Pikantiški šašlykų prieskoniai 100g 3,50
Lietuviški šašlykų prieskoniai 100g 3,50
Rytietiški šašlykų prieskoniai 100g 3,50

Kiaulienos prieskoniai 100g.- 2,00
Kiaulienos prieskoniai-1 (be druskos)100g. 3,50
Jautienos pr. 100g 2,00
Bulvių prieskoniai 100g. 2,50
Maltos mėsos prieskoniai 100g. 2,50
Prieskoniai maltai mėsai- 1(be druskos) 100g. 2,50
Sriubos prieskoniai 100g 2,50
Kepsnių pr. 100g 2,00
Salotų prieskoniai 100g. 2,00
Prieskoniai salotoms „Vasara“ 100g. salotoms,
užpilamoms aliejumi 2,00
Makaronų prieskoniai 100g. 2,00
Troškintų daržovių prieskoniai 100g. 2,00
Prieskonių mišinys „Madridas“ 100g. (daržovių su pipiriukais) 3,50
Guliašo pr. 100g. 2,00
Kaukazietiški prieskoniai 100g. (charčio) 3,00

Picos prieskoniai 100g. 2,00

Žuvims
Žuvų prieskoniai 100g. (tradiciniai) 2,00
Rytietiški žuvų prieskoniai 100g. 3,00
Žuvų prieskoniai „Krapas“ 50g. 2,50
Citrininiai žuvų prieskoniai 50g. tinka smulkioms žuvims 2,50
Dekoratyviniai žuvų prieskoniai 100g.be druskos,
karpiams, rūkymui ir pan. 3,50
Kiniški žuvų prieskoniai 100g. (tinka file) 3,00

Žvėrienos prieskoniai 100g. 2,00
Aitrieji mėsos prieskoniai 100g. 3,00
Aitrieji mėsos prieskoniai-1 ( be druskos)100g 4,00

Indiški vegetariški prieskoniai 100g. 3,00
Meksikietiški troškinių prieskoniai ( su kmynais) 3,00



Žolelių mišinys-1 (varškei, sūriams su peletrūnu) 50g. 2,50
Prieskonių mišinys „Svogūnas“ 100g. 3,50
Meksikietiškas prieskonių mišinys 100g.( su kmynais, stambus) 3,50
Pikantiškas priesk. mišinys su dūmo skoniu 100g ,
tinka sūriams,dešrelėms,lašinukams,pamarinavus,
įgauna rūkyto gaminio skonį 3,00
Paukštienos prieskoniai su sezamo sėklomis 100g.(skanu kepimui,
užsideda traški plutelė 3,50
Prieskonių mišinys šalto rūkymo dešroms 50g. 2,50

Kario priesk. 100g. 3,00
Plovo prieskoniai 100g 3,00
Ryžių prieskoniai 100g. 3,50
Kiaušinių prieskoniai 100g.labai populiarūs,
tinka salotoms, ypač kopūstinėms ,sriuboms ir pan. 3,00

Marinatai

Gruziniškas žolelių marinatas 50g. 2,00
Pomidorų marinatas 50g. 3,50
Raudonųjų paprikų marinatas 100g. 3,50
Marinatas kiškienai ,triušienai 100g 3,50
Marinatas elnienai 50g. 2,00
Marinatas šernienai 50g. 3,00
Marinatas bebrienai 50g 2,00
Marinatas stirnienai 50g 2,00

Kadagio uogos maltos 50g. mėsai, kepsniams, dešroms ir pan. 2,50
Pipirai
Juodieji pipirai malti 100g. 4,00
Juodieji pipirai žirneliais 100g 4,00
Kvapieji pipirai malti 100g. 4,00
Kvapieji pipirai žirneliais 100g 4,00
5 Pipirų mišinys stambiai maltas 100g (Aštrūs) 4,50
Česnakiniai pipirai 100g. 3,50
Citrininiai pipirai 100g. 3,00
Trijų pipirų mišinys 100g. 4,00
Pipirų mišinys 100g. (5 pipirų) 4,00
Baltieji pipirai 50g. (brangieji) švelnesni už juoduosius 3,50

Česnakai

Česnakinis prieskonių mišinys 50g. 2,50
Česnakų granulės 100g 2,00
Česnakų granulės 2-4mm 100g. 2,00
Česnakinė druska 100g. 2,00

Kepiniams
Želatina 100g. 4,50
Kepimo milteliai 100g. 2,00
Citrinų rūgštis 500g. 6,00
Citrinų rūgštis 100g. 2,00
Vanilinis cukrus 100g. 2,00
Cinamonas 100g. 2,00
Cinamono lazdelės   4,00
Aguonos 100g 2,00

Vištienos sultinys 200g tinka ir vaikams 5,00
Grybų sultinys 200g tinka ir vaikams     5,00

Kvapiosios žolelės, žalumynai

Raudonėlis 25g. 2,00
Petražolės 25g. 2,00
Krapų viršūnėlės 25g. 2,00
Bazilikai 25g. 2,00
Mairūnai 25g 2,00
Peletrūnas 25g. 2,00
Rozmarinai 50g. 2,00
Čiobreliai 25g. 2,00
Džiovinti svogūnų laiškai 2,00
Džiovinti porai 2,00


Kiti prieskoniai
Kalendra žirneliais 50g. 1,50
Kalendra malta 50g. 1,50
Kmynai 100g. 2,00
Garstyčių milteliai ,naminėms garstyčioms gaminti 2,00
Garstyčių grūdeliai mėsai, marinatams 2,00
Kardamonas maltas 50g 4,00
Imbieras maltas 50g. 2,00
Lauro lapai malti 50g. 2,00
Muskato riešutai malti 50g 3,00
Muskato riešutai 50g 4,00
Gvazdikėliai 50g 3,00
Gvazdikėliai malti 50g 3,00
Gvazdikėliai malti 50g 3,50
Ciberžolė (augalinis geltonas bekvapis dažas) 2,00
Sezamo sėklos 100g. 2,50

Sąrašas dar nepilnas, vis papildomas, už kokybę garantuojame

NAUJIENOS :


Prieskonių mišinys "Lieknėjimas"- labai skanus,be druskos ir labai naudingas organizmo valymui 6lt.

Čili pipirai malti 2 lt.

Kajeno piprai malti, itin aštrūs,sako dar aštresni už Čili 2lt.

Grybų sultinys 100g     5,00

Kardamono sėklos 4lt.


ARBATOS, visos po 4lt. 30g

"Graži moteris" (labai populiari,bet vis negaunam papildymo,turbūt bus jau kitą savaitę)

"Žemuogės šampane" (man labai gardi,su braškių gabaliukais. Sudėtis:žalioji arbata Sencha, razinos, rožių pumpurai, levandų žiedlapiai. Labai puošni )

"Vyšnaitė" (medaus krūmo arbata, vyšnių gabalėliai, rožių ir šilinių viržių žiedai )

Šventinė ( juodoji ir žalioji arbata, saulėgrąžų žiedlapiai, rožių ir jazminų žiedai )

Magiškas alijošius ( nefermrntuota raudonoji arbata, anansų, citrinų gabaliukai, alijošiaus gabal., apelsinų žievelės, citrininė mirta, dagio, bijūnų ir tūbės žiedai )

Imbieras-ženšenis ( žalioji arbata Sencha, ženšenis, apelsinų žievelės, imbieras, apelsinų žiedai )

"Žydrasis Mojito" ( žalioji arbata Sencha, cukraus kristalėliai, mėtos lapėliai, geltonųjų ir žaliųjų citrinų žievelės, medetkų, dagio ir šlamučio žiedai )

Rozmarinas


Rozmarinas

Aš jį auginu vazone,o per žiemą laikau su vazonėliu šiltnamyje ant žemės.
truputis informacijos apie šį kvapnų augaliuką:
Rozmarinas ( Rosmarinus officinalis ). Kilęs iš Viduržemio jūros regiono, todėl plačiai naudojamas šio regiono virtuvėje. Rozmarinas dažniausiai naudojamas keptai mėsai gardinti – puikiai tinka prie veršienos bei kiaulienos. Kadangi ši žolelė turi cheminių junginių, padedančių maistui ilgiau išsilaikyti šviežiu, rozmarinas naudojamas marinatams, kartu su alyvų aliejumi ir česnaku. Puikiai dera su bulvėmis, rozmarino šakelė gali būti dedama į limonadą, susmulkintą galima barstyti ant picos, labai skanu įmaišyti į tešlą kepant duoną. Rozmariną galima džiovinti.


Čili pipirai



Čili pipirų gimtinė tęsiasi net per abu Amerikos žemynus, ypač pietinę dalį. Šie prieskoniai čia jau žinomi nuo 7500 m.pr.m.e. Jie kultivuoti senovės žmonių nuo Peru pietinės dalies iki šiaurinės Meksikos dalies.
Bet „atrasti“ jie buvo kur kas vėliau, 1492 m. Karibų salose, vykstant Kristupo Kolumbo ekspedicijoms, beieškant „kelio į Indiją“. Taigi ir pavadinimas „čili“, kilęs iš Nahuatl, senosios actekų kalbos, žodžio chile. Jai jau vėliau didelę įtaką turėjo ispanai.
Per antrąją ekspediciją vienas jos dalyvis fizikas Diegas Alvarezas Chanca pargabeno pirmuosius čili pipirus į Ispaniją. Taip šis prieskoninis augalas paplito ne tik po visą Europą, bet pasiekė ir daugumą Azijos šalių. Buvo pamėgtas ir toliau sėkmingai plito visame pasaulyje.
Rūšys
Pagal Skovilio (Scoville) aštrumo skalę čili pipirai skirstomi į kelias kategorijas:


saldūs – tai įvairiausių spalvų paprika, kvapieji arba vadinamieji vyšniniai pipirai; neaštrūs,
švelnaus skonio – ortegos pipirai;
vidutinio aštrumo – jalapeno, tabasko, rokoto pipirai;
aštrūs – kajeno, serano pipirai, taip pat laukiniai čiltepino pipirai, kartais net vadinami visų pipirų protėviais;
labai aštrūs – habanero pipirai ir vadinamosios „škotiškos kepuraitės“. Šie pipirai jautresniems gali net sukelti pykinimą, širdies negalavimus, galite kurį laiką nejausti plaštakų.


Paprasta filosofija renkantis čili pipirus – kuo mažesnis pipiras, tuo jis bus aštresnis.

Čili ir medicina
Diegas A.Chanca, pargabenęs pirmuosius čili į Ispaniją, 1494 m. pirmasis aprašė ir šių pipirų gydomąjį poveikį.


Čili pipirų aktyvusis komponentas - vadinamasis kapsaicinas, kuris ir sukelia burnoje degimo jausmą. Ši medžiaga yra tarp labiausiai tyrinėjamų medicinos, farmacijos ir mitybos srityje. Didelė dalis teiginių dar nėra patvirtinta moksliniais tyrimais. Taigi kapsaicinas: gerina virškinimą, stimuliuodamas skrandžio išskyras; turi provitamino A, vitaminų B, B6, C, E, folio rūgšties, kalio, daug magnio ir geležies; pasižymi vidurių laisvinamuoju poveikiu; palengvina kvėpavimą sergant; gali sumažinti padidėjusį kraujo spaudimą ir cholesterolio kiekį; gali apsaugoti nuo kai kurių vėžio formų. Tačiau vis tiek reikėtų būti atsargiems ir šį prieskonį vartoti saikingai.
Kapsaicinas taip pat yra svarbiausias apsaugos priemonės - pipirinio purškalo komponentas. Tad dabar galite įsivaizduoti, kaip jaučiasi “užpultas” užpuolikas.
Čili virtuvėje

Čili pipirai gali būti valgomi žali arba kepti. Kadangi juose yra daug kapsaicino, kuris turi antibakterinių savybių, tai maistas su čili ilgiau išlieka šviežias, nesugedęs. Plačiai naudojami čili milteliai, gauti iš sudžiovintų ir sumaltų šių pipirų ankščių.
Gerai žinomi patiekalai, kuriuose puikiai jaučiamas čili pipirų skonis, yra meksikiečių salsos padažas, “Tex-Mex” virtuvės troškinys chili con carne, Sambal padažas, labai populiarus Indonezijoje, Malaizijoje ir Singapūre, taip pat indų mėsos patiekalas vindaloo ir kiti aštrūs troškiniai.
Indonezijos, Indijos, Sečuano (Szechuan) ir tajų virtuvėse čili yra ypač mėgstami.
Kaip išvengti deginimo
Jei jau nutarėte pasimėgauti aštriu patiekalu su čili, jis nebūtinai turi “parodyti” visą savo “galią”. Norint išvengti per didelio aštrumo, reikėtų pašalinti iš pipiro sėklas ir nupjauti viršutinę pipiro “mėsos” dalį. Tada prieskonis netenka dalies savo deginamojo poveikio. O jei jau to nepadarėte, tai geriausia turėti pasiruošus šalia krakmolingo maisto, pavyzdžiui, ryžių, nes krakmolas absorbuoja kapsaiciną ir tai padeda greičiau praeiti tą “deginantį” etapą. Taip pat veiksminga šiuo atveju yra citrina.

Medžiaga paimta iš šaltinio http://gyvenimas.delfi.lt/cooking/article.php?id=8713717 [Ieva Macijauskaitė, "Klaipėda"]

Kava su kardamonu


Siūlau išbandyti kavos receptuką :)
Skonis išties įdomus.

Reikia malto kardamono arba reikia sutrinti kardamoną... suberti ant kavos puodelyje.
Kavą reikia užplikyti. Tada išplakti pieną,galima jį užkaitinti.... supilti į kavą ir viską dar galima pabarstyti cinamonu. Skanaus!

Aromatingasis Kardamonas



Tikrasis kardamonas (Elettaria cardamomum)
Augalo šeima
Zingiberaceae (imbierinių šeima)
Kilmė
Pietų Indija ir Šri Lanka. Indijos tikrasis kardamonas yra šiek tiek mažesnis, bet aromatingesnis. Nors Indija yra didžiausia kardamono augintoja, tačiau tik nedidelė dalis produkcijos eksportuojama, nes labai didelis vietinis poreikis. Pagrindinė eksporto šalis yra Gvatemala, kur tikrasis kardamonas pradėtas auginti mažiau nei prieš šimtmetį ir visas yra eksportuojamas.
Vartojamos augalo dalys
Sėklos. Kadangi išlukštentos sėklos greitai praranda aromatą, parduodamos nelukštentos ankštys.
Juslinės savybės
Saldus, aromatingas, labai malonus kvapas.
Pagrindinės sudedamosios dalys
Sėklose eterinių aliejų kiekis labai priklauso nuo laikymo sąlygų, bet jo gali būti iki 8%. Aliejuje randama α-terpineolio 45%, mirceno 27%, limoneno 8%, mentono 6%, β-felandreno 3%, 1,8-cineolio 2%, sabineno 2% ir heptano 2%. (Phytochemistry, 26, 207, 1987). Kiti šaltiniai nurodo 1,8-cineolį (20-50%), α-terpenilacetatą (30%), sabineną, limoneną (2-14%) ir borneolį.

Tikrojo kardamono ankštys ir sėklos
Vartojimas

Tikrasis kardamonas dažnai vadinamas trečiu brangiausiu prieskoniu pasaulyje (po šafrano ir vanilės), didelė kaina atspindi šio malonaus kvapo prieskonio gerą vardą. Nepaisant gausaus vartojimo Šri Lankos, Indijos ir Irano virtuvėse, 60% pasaulinės produkcijos eksportuojama į Arabų šalis (Pietvakarių Aziją, Šiaurės Afriką), kur daugiausia tikrojo kardamono suvartojama ruošiant kavą. Kardamonu aromatizuota kava, vos ne arabų svetingumo simbolis, ruošiama įdedant tiesiog į kavos miltelius šviežiai malto tikrojo kardamono; arba keletas kardamono ankščių įmerkiama į karštą kavą. Beduinai (arabų klajokliai) kartais turi kavinukus, kur kardamono ankštys laikomos snapelyje, tik pilant kavą į puodelį gėrimas aromatizuojamas prieskoniu.
Etiopijoje kavos paruošimas vaidina labai svarbią rolę, tai ritualas vadinamas kavos ceremonija. Kavos pupelės visada skrudinamos tik prieš vartojimą, dažniausiai kartu su prieskoniais (gvazdikėliais, kardamonu). Kai jos įkaista, sutrinamos ir ruošiama kava. Patiekiant gali būti įdedama ir kitų prieskonių, pvz., šviežių rūtos lapelių.
Ne visas kardamonas arabų šalyse sunaudojamas kavai; vartojamas ir kulinarijoje. Ir Arabijos pusiasalio prieskonių mišinyje baharat ir Jemeno deginančioje pastoje zhoug yra kardamono.
Arabai mėgsta kardamonu skaninti mėsos-ryžių patiekalus (pvz., kabsah ), į kuriuos dedama daugybė prieskonių panašiai kaip į indišką biriyanis .
Be to tikrasis kardamonas populiarus prieskonis Šiaurės ir Rytų Afrikoje, kur daugiausia gyvena arabai. Jis dedamas į marokietišką mišinį ras el hanout ir garsų etiopišką mišinį berebere .
Europoje tikrasis kardamonas mažai žinomas, randamas tik viename kitame sausainių recepte (pavyzdžiui, vokiškas Lebkuchen ). Tik Skandinavijos šalyse kardamonas populiarus ne tik sausainiuose ir saldžioje duonoje, bet ir tešlose bei dešrelėse.
Mogolų virtuvėje (Šiaurės Indijoje) tikrasis kardamonas gausiai naudojamas puikiuose ryžių patiekaluose vadinamuose biriyanis , taip pat ir keletoje švelnių mėsos patiekalų.
Šri Lankoje ankštys dedamos į deginančius jautienos ar paukštienos troškinius kartu su cinamonu. Kardamonu aromatizuoti saldumynai vartojami visame Indijos subkontinente.
Šaltinis :
www-ang.kfunigraz.ac.at/~katzer/engl/spice_welcome.html